Hollandse boerderijdieren

Sabine Grootendorst

Sabine Grootendorst liets zich inspireren door de oude Hollandse meesters. Ze wil de magie van vervlogen tijden tonen door de dieren op een tijdloze, verstilde manier te fotograferen. Daarvoor bezocht ze tientallen boeren in alle uithoeken van Nederland.

klik hier om Sabine's portfolio te bekijken

De foto rechts toont de Blaarkoppen van Henk Velders die een kleinschalige biologische boerderij runt. Zijn Blaarkoppen zijn onder andere te vinden langs de IJssel. Deze ‘dubbeldoelkoeien’ leveren zowel melk als vlees. Ze kunnen in tegenstelling tot onze huidige vlees- en melkrassen bijna het hele jaar buiten blijven, hoeven nauwelijks bijgevoerd te worden en hebben een hoge natuurlijke weerstand. Het maakt de dieren uitstekend geschikt voor de duurzame landbouw van de toekomst.
^ N 52,00779° > E 006,17400°
^ N 51,93004° > E 006,71516°
Al honderden jaren lang runt de familie Brommels een kleinschalige boerderij in de Achterhoek, een streek in de provincie Gelderland. De bonte geit heeft daar altijd in meer of mindere mate rond gelopen. Het duurzame ras past goed in het natuur inclusieve beleid van de boerderij. Tegenwoordig werkt de familie enkel nog met de bonte melkgeit. Niets wordt verspilt, zowel de kaas als het vlees wordt gretig afgenomen in de boerderijwinkel. Ook levert de boerderij producten aan lokale ondernemers.
De komst van de tractor zorgde tussen 1945 en 1965 voor een enorme ommezwaai op het platteland. De weg van de motorisering, schaalvergroting en specialisering was voorgoed ingeslagen.

Parallel met de stijging van het aantal tractoren vond er logischerwijze een daling van het aantal boerenpaarden plaats. Hadden de boeren in 1946 nog een naoorlogs record aantal van 266.000 paarden op stal staan, sindsdien daalde hun aantal stelselmatig. Inmiddels is het trekpaard een bedreigd ras.

Trekpaard ‘Evelien van de Kesselsedijk’ (eigenaar Familie Schellings) maakt deel uit van ‘t Brabants Span’. Dit is een vereniging van trekpaardhouders die zich inzet voor het in stand houden van het actieve trekpaard en het onder de aandacht brengen van de cultuurhistorische waarde.
^ N 51,67885° > E 005,40120°
^ N 51,41417° > E 005,82105°
Het Wilde Zwijn zorgt er mede voor dat onze bossen gezond blijven. Ze woelen de grond om en bestrijden overwoekering. De Bonte Bentheimers van Mark en Astrid lopen ook in een stukje bos. Tamme varkens zijn uitstekende bos beheerders. De bladeren die op de grond vallen, zorgen dat de bodem dichtslaat, en dragen daardoor bij aan de verzuring van de bodem. Ook pakken ze overwoekerende planten aan, zoals de invasieve exotische Japanse Duizendknoop. De Bonte Bentheimer is daarnaast een uiterst geschikt ras voor de kleinschalige varkenshouderij.
Kleinschalig boeren met gesloten kringlopen; dieren van oude rassen passen daar prima bij. De Friese Melkschapen van boerin Nelleke begrazen de weilanden bij de boerderij en leggen met hun melk de basis voor haar befaamde Ouwendorper Kaasjes. Veel houders zijn er van overtuigd geraakt dat oude rassen het beste worden behouden wanneer de dieren weer een economische functie krijgen. Dat is wat Nelleke met haar Friese Melkschapen probeert. Schapen van dit ras zijn heel geschikt om de melk op ambachtelijke wijze te verwerken. Door het gebruik van rauwe melk, krijgt het eindproduct, kaas dus, een specifieke smaak.”
^ N 52,23296° > E 005,71481°
^ N 52,01152° > E 004,71046°
Het ontstaan van de Gouwenaar is bijzonder. Het was een sierduivenfokker die bij toeval een nest Havana konijnen kreeg met de hierin voorkomende zeer tere blauwe kleur. De man hield deze dieren aan en fokte hiermee verder onder de naam Gouwenaar. Dit laatste als herinnering aan zijn woonplaats Gouda. De kleur was in het begin veel donkerder dan die wij die nu kennen. Door strenge selectie is de huidige vale lichtblauwe kleur ontstaan. Dit ras is niet alleen een fraai tentoonstellingsdier, maar zou ook bijzonder geschikt zijn als huisdier.