Het strand als ecosysteem

Mart Smit

Mart woont al van jongs af aan dichtbij de kust. De zee heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in zijn leven. Hij heeft daarom niet lang hoeven na te denken over het thema van zijn beursproject: het strand. In zijn serie laat Mart niet alleen de schoonheid van deze biotoop zien, maar geeft hij ook weer dat het een belangrijke leefomgeving voor verschillende diersoorten is en vraagt hij tegelijkertijd aandacht aan ons allemaal om zorg te dragen voor een schoon strand. Door de jaren heen heeft Mart namelijk met eigen ogen kunnen zien hoe het strand steeds vervuilder is geraakt. Denk aan visnetten, plastic rommel en ander van mensen afkomstig afval.

klik hier om Marts portfolio te bekijken
^ N 53,05806° > E 004,72046°
^ N 52,37576° > E 004,53125°

Massabezoek aan het strand

Het strand heeft vele functies. Het is een bijzonder ecosysteem, biedt bescherming tegen de zee, maar is ook een trekpleister voor vele zonaanbidders. Het strand van Zandvoort trekt elke zomer maar liefst 4 miljoen (bad)gasten. Het volledig met strandlakens en parasols bekleedde strand staat in schril contrast met het nog verlaten strand zoals je die nog op de Waddeneilanden kunt treffen.
^ N 52,83595° > E 004,68069°
In de zomer spoelen er een hoop kwallen aan op het strand. Alhoewel veel mensen ze liever niet zien vormt het een belangrijke voedselbron voor bijvoorbeeld vogels, maar ook het bodemleven.

Zandsuppletie

Zandsuppletie is nodig om het zand op zijn plek te houden. Hier wordt door een sleephopperzuiger een vooroever gemaakt waardoor de golven breken en minder kracht uitoefenen op het strand. Hierdoor zal er veel minder zand worden afgeslagen en blijft het strand behouden.
^ N 52,62306° > E 004,60752°

De menselijke invloed op het strand

De mens heeft onmiskenbaar zijn invloed op de gesteldheid van het strand en haar bewoners. Door vervuiling van de zee en afval dat mensen op het strand achterlaten kunnen dieren in de problemen komen. Gelukkig zijn er vrijwilligers die hun best doen om het strand zo schoon mogelijk te houden en zijn er ook diverse organisaties die in de problemen gekomen dieren opvangen.

Zo worden op de foto links opgevangen zeehonden na hun herstel weer vrijgelaten in de Noordzee. De poserende Gewone Zeehond genaamd Sandra werd opgevangen met longworm. Op de foto rechts zijn vrijwilligers te zien die de hele Noordzeekust van Nederland schoonmaken in het kader van de jaarlijkse "Beach Cleanup van Stichting de Noordzee.

^ N 53,49373° > E 006,22475°
Op het strand is het elke dag anders. Met finesse werken de wind en de zee samen aan diverse kunstwerken. Met elke golf voert de zee een nieuwe laag zand en schelpen aan.
^ N 53,05476° > E 004,79771°