Winnaar 2019 publicatie NG Magazine

03-09-2019 Winnaar publicatie National Geographic Magazine!

De redactie van National Geographic Magazine heeft de fotoserie van Sabine Grootendorst - over Hollandse boerderijdieren - dit jaar als beste beoordeeld. Sabine heeft daarmee een publicatie in het tijdschrift verdiend.

Arno Kantelberg, hoofdredacteur, zegt over Sabine's werk dat ze in haar serie op schilderachtige wijze de oud-Nederlandse landbouwdieren in beeld heeft gebracht, waarbij de leidende hand van de oude Hollandse meesters bijna tastbaar is. De nieuwe editie van NG Magazine met de 10 pagina's tellende serie van Sabine ligt nu in de winkels.

Je kunt haar werk ook op onze website bekijken: https://www.mariusvandersandtacademy.nl/project/hollandse-boerderijdieren/

Naast Sabine hebben de twee andere beurswinnaars, David Hup en Yavanna Aartsma,  ook prachtige series afgeleverd. Hun werk is ook op onze website geplaatst.

David maakte een beeldverhaal over meeuwen in de stad: https://www.mariusvandersandtacademy.nl/project/stadsmeeuwen/

Yavanna maakte een serie over rovende insecten: https://www.mariusvandersandtacademy.nl/project/gulzige-rovers/

 

 
^ N 52,00779° > E 006,17400°

Overlijdensbericht

22-07-2019 De Marius van der Sandt Academy laat tot haar verdriet weten dat op 19 juli 2019 Betty Kruit op 70-jarige leeftijd van ons is heengegaan. Met Betty verliezen wij de moeder van Marius en de medeoprichter en adviseur van onze stichting. We zullen ons Betty blijven herinneren als een zeer betrokken, stimulerende en onvermoeibare behartiger van alle belangen van onze stichting.

Nijmegen, 20 juli 2019

Beurs 2018: en de winnaars zijn ….!

25-09-2018 Afgelopen week heeft de jury van de Marius van der Sandt beurs 2018 zich over alle inzendingen gebogen en na een paar uur intensief kijken en discussiëren de drie beurswinnaars uitgekozen. De gelukkigen zijn dit jaar Sabine Grootendorst, Yavanna Aartsma en David Hup. Heel hartelijk gefeliciteerd, we kijken ernaar uit om met jullie aan de slag te gaan!

De jury heeft dit jaar nog meer dan in voorgaande jaren gekeken naar de motivatie en de potentie tot groei en niet uitsluitend naar de kwaliteit van het ingestuurde portfolio en de individuele beelden daarin.  Gemotiveerde fotografen waarvan wij het idee hadden dat ze duidelijk voor ogen hebben wat ze nog kunnen leren, daar ook duidelijk voor open staan en er hard voor willen werken, hadden dus een streepje voor.

Kijk hier voor een selectie van de winnende beelden.

Alle andere deelnemers bedanken wij hartelijk voor hun deelname! Wij vragen begrip voor het feit dat we geen individuele feedback kunnen geven op de inzendingen.
^ N 52,36798° > E 004,90356°

Record aantal inzendingen beurs 2018!

26-08-2018 Veel dank aan alle jonge fotografen die zich hebben ingeschreven voor de Marius van der Sandt beurs 2018! We hebben maar liefst 51 inzendingen ontvangen, een stevige verbetering van ons record.

De jury komt half september bijeen om de inzendingen te beoordelen en de drie gelukkige beurswinnaars te kiezen. Kort daarna wordt de uitslag bekend gemaakt.

Op de foto een klein deel van de ingezonden beelden. Uiteraard een beetje vervaagd, we houden het nog even spannend!

Verlenging inschrijftermijn, gratis workshop Andy Rouse en nog meer mooi nieuws  

28-07-2018

Een jaar lang begeleiding krijgen van een ‘dream team’ van professionele natuur- en landschapsfotografen én de mogelijke publicatie in National Geographic magazine NL zijn natuurlijk al twee ongelofelijk goede redenen om mee te doen aan de Marius van der Sandt beurs 2018.


Maar na overleg met de organisatoren van het Nature Talks Photo Festival (10 en 11 november in Ede) kunnen we er nog een aantal hele goede redenen aan toevoegen:


(1)    Iedereen die dit jaar deelneemt aan de beurs (dus niet alleen de 3 winnaars) krijgt een gratis dagkaart voor het Nature Talks Photo Festival, met tal van inspirerende lezingen van topfotografen uit binnen en buitenland;


(2)    De bekende wildlife fotograaf Andy Rouse uit Engeland verzorgt op het festival een speciale workshop voor jonge natuurfotografen, exclusief voor iedereen die dit jaar deelneemt aan de beurs en ook hiervoor is de toegang geheel gratis;


(3)    De prijsuitreiking van de beurs vindt dit jaar plaats op het Nature Talks Photo Festival; de 3 winnaars worden in het zonnetje gezet op het hoofdpodium en krijgen daar hun welverdiende applaus.


Door dit alles hebben we besloten om de inschrijftermijn iets te verlengen – tot 15 augustus – zodat iedereen die er nog niet aan toegekomen was of niet op de hoogte was alsnog mee kan doen aan de beurs. Iedereen die zich al heeft ingeschreven danken wij hartelijk, jullie horen snel van ons.


Ben je zelf al 30 jaar of ouder maar ken je jonge fotografen die mee zouden moeten doen, stuur de link naar dit bericht dan aan ze door. Alvast veel dank!

^ N 51,38558° > E 005,58007°

Tips van beurswinnaar Laura Vink

20-07-2018 Jonge talentvolle fotografen opgelet... je kunt nog maar twee weken inzenden voor de nieuwe beurs!

Vind je het ook zo lastig om de juiste beelden te selecteren? Dan is het misschien leuk om dit verhaal van beurswinnaar Laura Vink te lezen! Het bevat veel nuttige tips, ook als je niet mee wilt of kunt doen aan de beurs:

https://vinkacademy.nl/fotografietips/fotos-selecteren-portfolio-fotoserie-verhaal/

Inschrijving beurs geopend!

01-06-2018 Wil jij een jaar lang begeleid worden door vijf van de beste natuur- en landschapsfotografen van Nederland en kans maken op een publicatie in National Geographic Magazine? Ben je jonger dan 30 jaar en fotografeer je regelmatig natuur? Doe dan mee aan de nieuwe editie van de Marius van der Sandt beurs!

Inschrijven is vanaf nu mogelijk. De inzendtermijn loopt tot en met 1 augustus 2018.


Ga naar https://www.mariusvandersandtacademy.nl/academy/ om je in te schrijven.

^ N 51,96918° > E 005,66539°

Nieuw beursjaar start 1 juni

01-05-2018 Ben jij een gepassioneerd natuurfotograaf? Zou je een jaar lang begeleid willen worden door de beste natuurfotografen van Nederland? En is je droom om in National Geographic Magazine te staan?

Stuur dan vanaf 1 juni je portfolio in op onze website! Wij zijn op zoek naar talentvolle natuurfotografen tot en met 29 jaar uit Nederland of België. Ook als je een keer eerder hebt meegedaan, maar niet bent uitgekozen.

Kijk vanaf 1 juni op www.mariusvandersandtacademy.nl/academy onder het kopje 'Doe mee' om te zien hoe je kunt inzenden en wat de regels zijn.

We zien je inzending graag verschijnen vanaf 1 juni!

 

 

Expositie in Art Chapel Amsterdam!

14-03-2018Vanaf vrijdag 23 maart is de expositie "Oog op de natuur" van de Marius van der Sandt Academy te zien in Art Chapel Amsterdam.

De foto-expositie laat bezoekers de natuur beleven door de ogen van Nederlands grootste talenten in de natuurfotografie, aangevuld met favoriete werken van bekende natuurfotografen.

De opening op vrijdag 23 maart is vrij toegankelijk en duurt van 19:00 tot ongeveer 21:00, waarbij een groot aantal fotografen aanwezig zal zijn.
Daarna is de expositie tot en met 15 april geopend en te bezichtigen van wo. t/m zo. 12:00 - 17:00.

Er hangen in totaal 30 foto’s. Alle 9 winnaars van een Marius van der Sandt beurs zijn met 2 of 3 foto’s vertegenwoordigd. Daarnaast hangen er foto’s van de begeleidend fotografen en van Marius. Een gevarieerde en bijzondere selectie foto’s, met de natuur als rode draad.

De expositie is tot stand gekomen met steun van Linklaters LLP, advocatenkantoor in Amsterdam.

Alle werken zijn te koop. De opbrengst komt grotendeels ten goede aan de Academy.

Bekijk voor meer informatie de bijgevoegde flyer.


Jasper Doest genomineerd voor World Press Photo

17-02-2018 Jasper Doest is genomineerd voor de World Press Photo 2018 in de categorie natuur met een serie over Japanse makaken waarvoor hij afgelopen jaren veelvuldig naar Japan is geweest. In de serie laat hij het spanningsveld tussen mens en dier zien. Het toegenomen aantal makaken zorgen voor problemen op het platteland waar zij van de oogsten eten om te overleven en in steden worden de dieren getraind voor de entertainment industrie.

De serie van Jasper is hier te bekijken.

Beurswinnaars bij Lowland Photo Festival

12-12-2017 Afgelopen weekend werd de vierde editie van het Lowland Photo Festival, het grootste natuurfotofestival van de Lage Landen, gehouden in Antwerpen. Met drie oud beurswinnaars die een presentatie gaven of in de prijzen vielen bij de fotowedstrijd was de Marius van der Sandt Academy goed vertegenwoordigd.

Op zaterdagochtend gaf Tjeerd Visser een geslaagde presentatie over zijn visie op fotografie. Ook zijn ervaringen in het beursjaar van de Academy kwamen langs. 's Avonds werd het beursprojectvan Mark Oomens bekroond met een tweede prijs in de categorie portfolio. Daarnaast won Mart Smit de tweede prijs in de categorie "abstract, compositie en vormen" en twee eervolle vermeldingen in de categorie "andere dieren" en "mens en natuur", waarbij de foto in de laatstgenoemde categorie voor zijn beursproject werd gemaakt.

Bekijk hier alle winnende beelden van de Lowland Photo Contest.Mart SmitMark Oomens
^ N 52,23489° > E 005,94600°

Uitstel Marius van der Sandt beurs

29-11-2017 We nemen dit keer wat langer de tijd voor de voorbereiding, maar uitstel is zeker geen afstel!

Op 1 juni 2018 wordt de inschrijving geopend voor de nieuwe Marius van der Sandt beurs. Er zijn dan weer 3 beurzen te verdienen voor jonge talentvolle natuur- en landschapsfotografen, die daarna een spannend, leerzaam en leuk jaar tegemoet gaan! Zet de datum vast in je agenda en houd onze website en onze Facebook pagina goed in de gaten.

Theo Bosboom wint Fred Hazelhoff Portfolio Award

16-11-2017 Afgelopen weekend werd de uitslag bekend gemaakt van de Nature Photographer of the Year fotowedstrijd, onderdeel van het Nature Talks Festival. Onderdeel van deze wedstrijd is de Fred Hazelhoff Award voor een fotoserie met samenhang. Theo Bosboom, onderdeel van ons fotografenteam, won de award met een serie over het massatoerisme op IJsland en stelt daarbij de vraag in hoeverre het populairder worden van (foto)bestemmingen een positieve ontwikkeling is.

Klik hier om meer beelden te zien en te lezen over zijn motivatie bij zijn serie.
^ N 66,13363° > E -18,75344°

European wildlife photographer of the year 2017

28-10-2017 Weer mooi nieuws voor iemand uit ons fotografenteam; Theo Bosboom won liefst twee categorieën bij de prestigieuze fotowedstrijd European wildlife photographer of the year.

Met zijn foto 'Wimpers' won hij de eerste prijs in de categorie 'planten en paddestoelen'. Deze foto maakte hij gedurende een wintertrip in het noorden van IJsland. Met een andere foto, 'trap naar de hemel', won Theo in de categorie landschap. Deze foto werd gemaakt op de Giant's Causeway in Noord-Ierland op een heldere nacht, met enkel het licht van de volle maan als lichtbron.


Trap naar de hemel, Theo Bosboom

Jasper Doest bij RTL Late Night

20-10-2017 Voor wie het gemist heeft: Jasper Doest, één van de begeleidende fotograferen van de Academy, zat gisteren bij RTL Late Night om te vertellen over 's werelds belangrijkste fotowedstrijd "Wildlife Photographer of the Year" waar hij jurylid was. Aanleiding was de winst van de 18-jarige Nederlandse fotograaf Daniel Nelson in de jeugdcategorie. Theo Bosboom, ook lid van ons fotografenteam, won met twee foto's een eervolle vermelding.

Klik hier om het fragment terug te kijken

Beursprojecten op website NG

05-09-2017 Bekijk nu een selectie van de prachtige beelden die de drie beurswinnaars van de Marius van der Sandt Academy afgelopen jaar hebben gemaakt.

Mark Oomens neemt de kijker mee naar de verborgen spinnenwereld in hun eigen huis. Jeffrey van Houten laat op boeiende wijze het gecompliceerde probleem van het grote aantal ganzen in Nederland zien. Laura Vink fotografeerde de on-Nederlandse schoonheid van het natuurgebied de Brabantse Sahara.

Ze zijn te vinden op de website van National Geographic:

http://www.nationalgeographic.nl/…/jonge-natuurfotografen

Laura Vink en Theo Bosboom in National Geographic Magazine NL/BE

30-08-2017 Deze maand in de winkels: Het nieuwe National Geographic Magazine met een prachtige reportage over de Brabantse Sahara van Laura Vink, winnares van de Marius van der Sandt Academy en een reportage over regen van Theo Bosboom, één van de begeleidende fotografen van de Academy.
^ N 51,64699° > E 005,14434°

Winnaar publicatie NG Magazine

28-07-2017 Winnaar publicatie National Geographic Magazine!

De redactie van National Geographic Magazine heeft de fotoserie die Laura Vink in dit beursjaar maakte als beste beoordeeld, waarmee zij een prachtige publicatie in het tijdschrift verdient!

Aart Aartsbergen, hoofdredacteur, zegt over Laura's werk dat ze er op indrukwekkende wijze in geslaagd een mooie, samenhangende reportage te maken over de on-Nederlandse schoonheid van de Brabantse Sahara. Technisch verzorgd en fraai uitgewerkt.

Maar ook beurswinnaars Mark Oomens en Jeffrey van Houten hebben volgens Aart een topprestatie geleverd. De redactie was oprecht onder de indruk van het werk van alle drie.

Houd de nieuwe edities van NG Magazine in de gaten om de Brabantse Sahara door Laura's ogen te zien. Daarnaast zal binnenkort een pagina op de website van National Geographic verschijnen waarop ook het werk van Mark en Jeffrey is te zien.

Houd ook onze Facebookpagina in de gaten. Binnenkort verschijnen er meer mooie berichten over de ontwikkelingen binnen de stichting!

De prachtige bijgevoegde foto komt uit de serie die Laura Vink voor de Academy maakte.

Welkom op onze nieuwe website!

14-05-2017 U heeft hem ontdekt, onze nieuwe website. We hebben er intensief aan gewerkt met een aantal mensen van de Academy, professioneel ondersteund door webbouwer Koen Verbruggen en ontwerpbureau Homo Ludens. Het was niet altijd makkelijk en het heeft meer tijd gekost dan we van te voren hadden gedacht. Maar we zijn erg trots op het eindresultaat en dat is wat uiteindelijk telt!

Uiteraard zijn we benieuwd naar uw feedback. Dus maak ons blij met uw complimenten of help ons met uw opbouwende kritiek!
^ N 68,69583° > E 015,41305°
^ N 51,91206° > E 004,34943°

Groene Camera

18-03-2017 Twee oud-winnaars van de Marius van der Sandt beurs, Mart Smit en Jarno van Bussel, wonnen 18 maart beiden een Groene Camera.

Mart veroverde de titel "Natuurfotograaf van het jaar" met een serie beelden over het strand, die hij grotendeels maakte voor een fotoproject van de Marius van der Sandt beurs.

Jarno verkreeg de titel "Natuurfoto van het jaar" met een vliegende ransuil in een nachtelijke sfeer.

Hartelijk gefeliciteerd met dit prachtige resultaat!

Daarnaast ook een grote felicitatie aan Rick van de Kraats, die zowel de eerste als tweede prijs haalde in de jeugdcategorie en daarmee de titel "Natuurfotografietalent van het jaar" haalde.

Artikel in Trouw

Artikel op natuurfotografie.nl

Blog workshop Theo Bosboom op Nat Geo

22-01-2017 De eerste blog over de workshops met de beurswinnaars 2016 (Laura Vink, Mark Oomens en Jeffrey van Houten) op de website van National Geographic is een feit, Theo Bosboom schrijft over goede voornemens, less is more en Jim Brandenburg.

Blog Theo Bosboom op website NG
^ N 52,31446° > E 005,70988°

Foto Jacob Kaptein wint bij National Geographic

09-12-2016 Jacob Kaptein heeft de eerste prijs gewonnen bij de Nature Photographer of the Year Contest 2016 in de categorie Landscape. De wedstrijd werd georganiseerd door National Geographic. Hij maakte de winnende foto ‘Struggle of life’ bij de Leuvenumse Beek op de Veluwe in het kader van zijn Marius van der Sandt Academy project. De foto maakte ook deel uit van zijn serie die gepubliceerd werd in National Geographic NL/Be.

Jacob zegt zelf over de foto: "om de natuurlijke stroming in beken en rivieren te herstellen, zijn veel maatregelen nodig. In de Leuvenumse beek heeft een natuurbeschermingsorganisatie dit geprobeerd door dood hout in het stroomsysteem te leggen. In de herfst, als het veel regent, stromen delen van het aangrenzende bos over. Op een dag zag ik deze jonge berk in het water, waar hij probeerde te overleven in deze moeilijke omstandigheden. Een paar keer ben ik teruggegaan naar deze plek om foto's te maken, tot een avond waarop de omstandigheden dusdanig waren dat ik helemaal tevreden was."

Expositie op GDT Festival

29-10-2016 Tijdens het internationale natuurfotofestival van het Gesellschaft Deutsche Naturfotografen in het Duitse Lünen, mocht de Marius van der Sandt stichting zich presenteren met een mooie expositie. De beurswinnaars 2014 – David Peskens, Tjeerd Visser en Jarno van Bussel – toonden er een selectie van hun project over de Nederlandse heide. Daarnaast werd een portfolio van Marius getoond. De stichting ontving veel positieve reacties, zowel over de expositie als over het initiatief van de beurs.
^ N 54,18032° > E 007,88894°

Beurs 2016: Winnaars bekend!

25-09-2016 Na een inspirerend en intensief avondje beelden bekijken en discussiëren heeft de jury de drie winnaars gekozen van de Marius van der Sandt beurs 2016. De jury heeft gekeken naar de kwaliteit en originaliteit van de beelden, de samenhang in stijl en de opbouw van het portfolio en ook naar de ingediende motivatie van de deelnemers. De 29 inzendingen werden eerst teruggebracht naar zeven en uiteindelijk werden – na flinke discussies – de drie winnaars gekozen.

Het werk van Laura Vink, Jeffrey van Houten en Mark Oomens heeft het meeste indruk gemaakt op de jury, dus zij zijn de drie gelukkigen die er dit jaar met een beurs vandoor gaan!

Op korte termijn gaat de beurs van start met het kiezen van een project waaraan de drie een jaar lang intensief gaan werken, onder de bezielende leiding van de bekende Nederlandse natuur- en landschapsfotografen Jan Vermeer, Jasper Doest , Bas Meelker, Joris van Alphen en Theo Bosboom. Net als voorgaande jaren maakt een van de winnaars kans op een publicatie in National Geographic Magazine.

Winnaars beurs 2015

09-06-2015 De drie winnaars van de Marius van der Sandt beurs 2015 zijn bekend. Het werk van Judith Noorlandt, Mart Smit en Jacob Kaptein heeft het meeste indruk gemaakt op de jury, dus zij zijn de drie gelukkigen die er met een beurs vandoor gaan.

Naast de wel verdiende roem en aandacht krijgen ze een jaar lang intensieve begeleiding van de bekende Nederlandse natuur- en landschapsfotografen Jan Vermeer, Jasper Doest, Bas Meelker, Joris van Alphen en Theo Bosboom. Tijdens dat jaar zal er gewerkt worden aan een project, waarvan de resultaten gepubliceerd zullen worden in de Nederlandse editie van National Geographic en een of meerdere andere mooie tijdschriften. Ook zullen er presentaties en exposities worden gehouden over het werk dat de drie gaan maken. In het najaar (waarschijnlijk bij de NVN jeugddag) zullen de winnaars nog eens goed in het zonnetje worden gezet tijdens een officiële prijsuitreiking. Voor de editie 2015 ontving de stichting 37 inzendingen, ruim 20% meer dan vorig jaar. De knopen werden unaniem doorgehakt door de jury op donderdag 28 mei tijdens een inspirerende avond.
^ N 52,13348° > E 005,79528°

Winnaars beurs 2014

06-09-2014 De drie winnaars van de Marius van der Sandt beurs 2014 zijn bekend. De portfolio's van David Peskens, Tjeerd Visser en Jarno van Bussel hebben de meeste indruk gemaakt op de jury en daarmee zijn zij de drie gelukkigen die er met een beurs vandoor gaan.

Naast de wel verdiende roem en aandacht krijgen ze een jaar lang intensieve begeleiding van de bekende Nederlandse natuur- en landschapsfotografen Jan Vermeer, Jasper Doest, Bas Meelker, Joris van Alphen en Theo Bosboom. Tijdens het jaar zal er gewerkt worden aan een project, waarvan de resultaten gepubliceerd zullen worden in de Nederlandse editie van National Geographic en een of meerdere andere mooie tijdschriften. Ook zullen er presentaties en exposities worden gehouden over het werk dat de drie gaan maken. In het najaar zullen de winnaars nog eens goed in het zonnetje worden gezet tijdens een officiële prijsuitreiking. Voor de editie 2014 ontving de stichting 28 inzendingen.

Samenwerking National Geographic

03-06-2014 We zijn blij te kunnen melden dat de Marius van der Sandt stichting een samenwerking is aangegaan met de Nederlandstalige editie van National Geographic. De samenwerking houdt in dat een van de drie winnaars van de Marius van der Sandt beurs - degene die naar het oordeel van National Geographic de sterkste serie maakt van het project dat binnenkort gekozen wordt - een mooie uitgebreide publicatie krijgt in het Magazine. Ook zullen er op de website van National Geographic regelmatig blog berichten verschijnen over de uitvoering van het project en de begeleiding van de 3 winnaars door de bekende Nederlandse natuurfotografen Jan Vermeer, Jasper Doest, Bas Meelker, Joris van Alphen en Theo Bosboom.
De drie winnaars van de beurs 2014, te weten David Peskens, Tjeerd Visser en Jarno van Bussel, moeten dus flink aan de bak! Binnenkort vindt de eerste bijeenkomst plaats, waarin het project zal worden gekozen en de agenda voor de workshops en de andere bijeenkomsten zal worden vastgesteld.

Voor de stichting is de samenwerking extra speciaal, omdat het altijd de wens was van Marius om voor National Geographic te werken.

Presentatie eerste exemplaar Oog op de natuur

09-02-2014 Op 8 februari 2014 is tijdens het Internationaal Natuurfoto Festival in Burgers' Zoo het boek "Oog op de natuur", over passie in de natuurfotografie gepresenteerd.

Het eerste exemplaar werd door André Kuipers uitgereikt aan de voorzitter van de NVN jeugdgroep, Mart Smit. Ook vond de première plaats van een audiovisuele productie van Han Meeuwsen van Nature Moments Productions over de Marius van der Sandt Academy met apart hiervoor gecomponeerde muziek van Berry van Berkum. Gedurende de hele dag en avond was een expositie te zien van 24 van de mooiste foto's van Marius.

Het talent is er niet meer - Gelderlander

08-02-2014 In de Gelderlander van 8 februari 2014 is een artikel verschenen over de stichting, Marius en het net verschenen boek ‘ Oog op de natuur’.

Bekijk het artikel